top of page
  Hoe maak ik een gedenkposter?  

Het maken van een gedenkposter kan een hele klus lijken, vooral als je geen ervaring hebt met het zoeken in archieven en online databases. Bovendien wil je natuurlijk de mensen waar je over schrijft eer aan doen. Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen. Ook belangrijk om te weten: je levert zelf alleen de tekst en eventuele beelden aan,

de opmaak verzorgen wij.  

 De eerste stap is uit te zoeken of er op jouw adres Joodse mensen hebben gewoond. Kijk daarvoor op deze kaart. Je kunt natuurlijk ook kijken naar wie er allemaal in jouw straat hebben gewoond, of in je pand.  

Weet je over wie je wil schrijven? Een goed beginpunt bij het zoeken is het Joods Monument. Hier staan bijna alle Joodse Amsterdammers die in de Holocaust zijn vermoord op vermeld, met hun familieleden. Soms kun je hier al heel veel informatie en beeldmateriaal vinden, soms moet je nog wat verder zoeken. 

Probeer dan het Stadsarchief van Amsterdam. Een andere goede optie is Wie was Wie, een database van historische documenten met persoonsgegevens. 

t

Op Het Geheugen van Oost staan vele verhalen over Oost. Je kunt hier vaak interessante   achtergrondinformatie vinden. Schrijf je over iemand die werkzaam was als diamantbewerker?

Kijk dan zeker even in het archief van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond

Andere goede bronnen zijn Joods Amsterdam, Netwerk Oorlogsbronnen en het NIOD

Kom je er niet uit of wil je nog meer tipsNeem dan contact met ons op en we sturen je een uitgebreide handleiding!

bottom of page