top of page
Zoeken
  • emmischumacher

Stolpersteine schoonmaken

In Amsterdam-Oost liggen zo'n driehonderd Stolpersteine. De meeste Stolpersteine (of struikelstenen) liggen in de Indische buurt en de Transvaalbuurt, maar ook in de Oosterparkbuurt kom je ze tegen.De stenen zelf zijn van beton, met bovenop een messing plaatje. Hierop staan de naam, de geboortedatum, en de plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon. Voor elke vermoorde bewoner van een adres wordt een aparte steen gelegd.


Stolpersteine liggen natuurlijk buiten en zijn onderhevig aan de invloed van de buitenlucht en het weer. Het messing plaatje kan daardoor vervuild of beschadigd worden. Heb je een of meer struikelstenen voor je eigen deur, of in je straat, en zou je die graag een opknapbeurt geven? Hier zijn wat tips:  • Gebruik SIDOL of een klein beetje Brasso koperpoets. Maak de steen schoon met bijvoorbeeld een oude afwasborstel met zachte haren. Wrijf daarna goed uit met een (oud) doekje.

  • Als je HG koperreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat je dit na het schoonmaken goed afspoelt met water.

  • Gebruik in geen geval harde schoonmaakmiddelen, zoals citroen met zout. Dit kan het messing plaatje beschadigen.


Hier vind je een overzicht van alle Stolpersteine die momenteel in Amsterdam-Oost liggen. Omdat er natuurlijk vaak nieuwe gelegd worden, kan dit overzicht onvolledig zijn.Beeld: de Stolpersteine voor Klaartje de Zwarte-Walvisch en Joseph de Zwarte, gelegd voor hun oude adres, Tweede Oosterparkstraat 245. De foto is gemaakt door Ieke Ginjaar.

41 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page